FAQ

Frequently Asked Questions

 

VOORAF AAN HET ONDERZOEK

Waarom wordt dit onderzoek uitgevoerd? Veel jongeren zitten niet zo lekker in hun vel. Ze voelen zich verdrietig, angstig of eenzaam. Er is nog veel onduidelijk over hoe dat komt. Met dit onderzoek proberen we beter te begrijpen hoe jongeren en ouders zich voelen in het dagelijkse leven, zodat families in de toekomst beter ondersteund kunnen worden door professionals.

Wie kan er aan het onderzoek mee doen? Jongeren van 12 t/m 16 jaar met 1 ouder. Jongeren moeten deze leeftijd hebben aan het begin van het onderzoek (eind oktober 2020). Het is niet erg dat je gedurende de studie 17 wordt.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd? Je krijgt gedurende 100 dagen elke dag een korte vragenlijst op je smartphone, de zogenaamde dagboekvragen. We vragen dan bijvoorbeeld hoe het met je gaat die dag. Hiervoor gebruiken we de onderzoeks-app Ethica, die je op je mobiel installeert. Daarnaast sturen we nog 5 keer via e-mail een langere online vragenlijst om wat meer te kunnen vragen over bijvoorbeeld de kwaliteit van jouw relatie met je ouders.

Hoe lang duurt het hele onderzoek? Het onderzoek begint met het invullen van een dagelijks dagboekje gedurende 100 dagen. Daarnaast ontvang je om de drie maanden een langere vragenlijst. De laatste vragenlijst vul je exact een jaar nadat je bent begonnen aan het onderzoek in.

Hoe lang duurt het invullen van een vragenlijst? Het invullen van de dagelijkse dagboekvragen in de eerste 100 dagen duurt ongeveer 3-5 minuten. De langere online vragenlijsten duren 15-20 minuten. De eerste vragenlijst duurt het langst, 30-40 minuten. Maar dat is maar eenmalig.

 

TIJDENS HET ONDERZOEK

Op welk moment van de dag ontvang ik de vragenlijsten? De vragen gaan over hoe je je overdag gevoeld hebt. Je ontvangt de vragenlijstjes dus aan het einde van elke dag. Je kunt aan het begin van de studie zelf aangeven hoe laat je de herinnering wilt ontvangen.

Waarom krijg ik elke keer dezelfde vragen? We snappen dat het soms wat saai en eentonig kan zijn, maar juist het steeds opnieuw stellen van dezelfde vragen helpt ons om je gevoel en gedrag op verschillende momenten goed te kunnen vergelijken. Het is belangrijk dat je alle vragenlijstjes invult. Ook verwachten we van je dat je alle vragen eerlijk beantwoordt. Alleen op deze manier kunnen we belangrijke informatie krijgen over de ontwikkeling van jongeren.

Kan ik ook een “0” aangeven bij de vragen? Ja, bij onderstaand soort vragen kan je een 0 aangeven. Als je 0 wilt invullen moet je wel even heen en weer bewegen met het schuifje, om daarna weer 0 aan te geven. Als het schuifje niet is bewogen krijg je namelijk het bericht dat je niet alle vragen hebt beantwoord.

Wat moet ik doen als er technische problemen zijn? Bijvoorbeeld wanneer ik een error krijg? Technische problemen meld je zo snel mogelijk bij ons onderzoeksteam. Je mag een e-mail sturen naar info@projectadapt.nl of bellen/WhatsAppen naar 06 38678455.

Omdat ik nu elke dag vragen moet invullen over mijn dagelijks leven merk ik dat het eigenlijk niet zo goed met me gaat. Kan ik hierover met iemand praten? Ja, dat kan. De Kindertelefoon kan je elke dag bereiken tussen 11:00 en 21:00. Op de website van De Kindertelefoon kan je anoniem chatten met volwassen vrijwilligers of met leeftijdsgenoten. Het gratis nummer van De Kindertelefoon is 0800-0432. Als ouder kan je terecht bij het oudertelefoon (https://www.oudertelefoon.nl/; 085 130 46 58)

 

NA AFLOOP VAN HET ONDERZOEK

Wie kan mijn antwoorden inzien? Alleen de onderzoekers van het onderzoeksteam krijgen de antwoorden te zien, en dat gebeurt anoniem. Zij weten niet welke antwoorden bij welke persoon hoort. Jouw naam wordt namelijk gekoppeld aan een code en we gebruiken in het onderzoek alleen die code (bv. 1801). Niemand anders krijgt jouw antwoorden in te zien, dus ook niet school, je ouders of hulpverleners.

Wat zit erin voor mij? Tijdens het onderzoek kan je meer over jezelf en je gezin leren. De antwoorden uit de vragenlijsten bundelen we voor jou als je wil in een geprint dagboek, zodat je terug kunt kijken op 100 dagen uit je leven. Je kan daarnaast 100 euro met je deelname verdienen. Je ouder kan 50 euro verdienen. In de informatiebrief kun je lezen hoe je dit bedrag bij elkaar kunt verdienen. Je ouders leren door hun deelname beter begrijpen hoe pubers in elkaar zitten, doordat we ze elke dag een puberweetje sturen.

Waarom worden mijn gegevens bewaard? Wij vragen alleen je persoonlijke gegevens om de uitbetaling te kunnen doen en contact te kunnen onderhouden. Zo vragen we je naam en je bankrekeningnummer. Persoonlijke gegevens worden tijdens het onderzoek gescheiden bewaard van de onderzoeksresultaten. Persoonlijke gegevens die we aan het einde van het onderzoek niet meer nodig hebben worden dan verwijderd.

Worden mijn gegevens veilig bewaard? Jouw gegevens blijven privé. Als jij de vragenlijst hebt ingevuld komen de antwoorden terecht in een groot databestand dat we bewaren op een server van de Universiteit van Tilburg. Jouw naam staat hier niet in, omdat jouw antwoorden gekoppeld zijn aan een uniek nummer.