Informatiebrief ouders

Over het onderzoek

Hoe komt het dat uw ene puberende zoon of dochter doorgaans vrolijk en gezellig is terwijl uw andere zoon of dochter vaak boos en geïrriteerd is? Met ons wetenschappelijk onderzoek willen we bijdragen aan een beter begrip van hoe individuele jongeren zich voelen en gedragen, hoe het komt dat zij zo van elkaar kunnen verschillen en hoe het gezinsfunctioneren hieraan kan bijdragen. Met deze informatiebrief willen we u en uw kind (12 tot en met 17 jaar) graag uitnodigen om deel te nemen aan dit onderzoek en leggen we uit wat een deelname inhoudt.

 

Waar gaat het onderzoek precies over?

Jongeren maken veel veranderingen mee tijdens de puberteit: ze gaan naar een middelbare school, ze krijgen veel huiswerk, ruzie met ouders, meer behoefte aan vrijheid, etc. Veel jongeren in Nederland zitten daarom niet altijd lekker in hun vel en hebben bijvoorbeeld emotionele problemen zoals depressieve en angstige gevoelens. Bij sommige jongeren kan dit een grote impact hebben op schoolprestaties of vriendschappen, terwijl anderen jongeren hier weinig last van hebben. Hoe komt het dat het welzijn van jongeren zo kan verschillen? Helaas weten we hier weinig over en hebben we er dus nog geen goed antwoord op. Daarom kijken wij in dit onderzoek naar veranderingen in het welzijn van jongeren en hoe het kan dat jongeren van elkaar verschillen. Door dit meer te leren begrijpen kan (opvoed)advies voor gezinnen steeds beter toegespitst worden op het individuele gezin.

 

Hoe wordt het onderzoek gedaan?

Het onderzoek wordt gedaan met online vragenlijsten waarin we vragen naar gevoelens en gedrag van u en uw deelnemende kind. Gedurende één jaar krijgt u elke twee weken een vragenlijst via een link in een e-mail. De vragenlijst kunt u vervolgens op uw computer, smartphone of tablet invullen. U heeft hiervoor telkens een paar dagen de tijd en u mag zelf weten waar en wanneer u de vragen in die dagen beantwoordt. De meeste vragenlijsten zijn kort en zullen ongeveer 10 minuten per keer duren. Eén keer in de drie maanden is de vragenlijst wat langer en duurt het ongeveer 20 tot 25 minuten. De eerste vragenlijst die u krijgt is het langst en zal eenmalig maximaal 60 minuten duren. De totale tijdsinvestering is dus ongeveer 6 uur verspreid over een jaar.

 

Beloning voor deelname

Als bedankje voor uw deelname ontvangt u een kleine financiële beloning per ingevulde vragenlijst, namelijk 0,75 euro per vragenlijst. Elke drie maanden betalen wij uit en maken wij het geldbedrag over naar uw rekening of naar de rekening van uw kind als u dat wilt. We geven een bonus van 1,25 euro wanneer alle vragenlijsten van de afgelopen drie maanden zijn ingevuld. Dus de maximale financiële beloning is 24,50 euro. Daarnaast kunt u een persoonlijkheidsprofiel krijgen, waarop u kan zien hoe u scoort op bepaalde persoonlijkheidstrekken zoals extraversie en nauwkeurigheid.

Uw deelnemende kind krijgt ook een financiële beloning, namelijk maximaal 46 euro voor het gehele onderzoek. Daarnaast verloten wij ook extra geld onder jongeren die vragenlijsten volledig hebben ingevuld. De jongeren dienen in overleg met ouders en/of verzorgers een rekeningnummer door te geven waarop de uitbetalingen gestort kunnen worden.

 

Wie kunnen uw antwoorden zien?

Uw antwoorden worden anoniem verwerkt. We koppelen namelijk de antwoorden van iedere deelnemer, ook de antwoorden van uw kind, aan een unieke, anonieme code. Alleen de onderzoekers van het onderzoeksproject kunnen de anonieme antwoorden inzien en koppelen aan persoonlijke gegevens wanneer dat bijvoorbeeld nodig is voor de uitbetalingen van de financiële beloning. Dit betekent dus dat niemand anders uw antwoorden kan inzien, ook niet uw kind. Als we de antwoorden van de vragenlijsten gaan onderzoeken doen we dat voor deelnemers tegelijk en met de geanonimiseerde data. Als we onderzoeksverslagen schrijven voor wetenschappelijke tijdschriften is dit ook met de anonieme data. De data wordt minimaal 10 jaar bewaard.

 

Interesse om deel te nemen?

Heeft u en uw kind interesse om deel te nemen aan ons onderzoek? Ouders en kind kunnen zich samen inschrijven via deze link. De meest waardevolle bijdrage kan geleverd worden wanneer beide ouders meedoen. Naar verwachting start het onderzoek in de herfst van 2019.

Dit onderzoek is goedgekeurd door de Ethische Commissie van Tilburg University (zie ook onze pagina over privacy). Voor eventuele opmerkingen of klachten over dit onderzoek kunt u contact opnemen met de “Ethics Review Board” van Tilburg School of Social and Behavioral Sciences via ERB@tilburguniversity.edu.

 

Laat het ons gerust weten als u nog vragen of opmerkingen hebt. U mag een email sturen naar projectadapt@uvt.nl of bellen of appen naar +31 6 38 67 84 55.

 

Klik hier als u de brief in Word format wilt downloaden: Informatiebrief-ouders.doc